Suus Feddema

Moentherapie | Therapie die lichaam, geest en energie verbindt

Suus Feddema

Moentherapie | Therapie die lichaam, geest en energie verbindt

“Ze kwamen bij hun grot aan, hun thuis middenin die ongerepte natuur.”

Astrid Lindgren, Ronja de Roversdochter

Bosclub Buitengroei is spelenderwijs bewegen in de buitenlucht. Lekker rennen, knutselen, op ontdekkingstocht, schommelen, hutten bouwen, beestjes bekijken of gewoon ontspannen naar de wolken kijken. Alleen of met andere kinderen. En dat alles onder toezicht en begeleiding van een verantwoordelijke, ervaren, stimulerende, liefdevolle kinderfysiotherapeut en moeder. Avontuurlijk, educatief, vertrouwd.

Begeleiding

Als begeleider en verantwoordelijke kijk ik wat elk kind individueel nodig heeft. Elk kind wordt gezien. Elk kind mag er zijn. Soms observeer ik van een afstandje. Soms creëer ik precies de omstandigheden die een kind verder kunnen helpen. Soms moedig ik een kind aan om iets nieuws te proberen. Net even die extra begeleiding om je veilig en zelfverzekerd te voelen. Ik help kinderen om hun eigen grenzen te leren kennen en deze aan te geven. Altijd vanuit respect, begrip en liefde.

Ik stimuleer onderlinge samenwerking. Buiten spelen kinderen sneller samen. Spelenderwijs oefenen ze met sociale interacties. Zo simuleren ze onbewust situaties uit de ‘echte’ wereld. Maar ook leren kinderen de grenzen van de ander kennen. Soms liggen de grenzen ‘binnen’ de eigen grenzen, soms ‘buiten’ de eigen grenzen. Zo leren ze van elkaar. Alles mag, niets hoeft. Vertrouwen, saamhorigheid, respect en plezier staan voorop.

“Ze zwierven tot ver in de omtrek om naar dieren en vogels te kijken en ze klauterden op rotsen en in bomen (…).”

Astrid Lindgren, Ronja de Roversdochter

Activiteiten

De activiteiten van Bosclub Buitengroei variëren tussen vrij spelen, wildplukwandelingen, lekker liggen in het gras, knutselen met natuurlijke materialen en nog veel meer. Spontane activiteiten die passen bij het seizoen. De kinderen worden zich bewust van de natuurlijke omgeving. Ze zullen zich buiten thuis gaan voelen. Ook zullen ze zich meer verbonden voelen met de natuur en zichzelf. Bosclub Buitengroei creëert alle randvoorwaarden voor magische natuurervaringen. Van die ervaringen die je je hele leven bij blijven. 

Ga mee op avontuur!

 • Op expeditie
 • Hazelnoten en kastanjes rapen
 • Knutselen met de natuur
 • Meedoen in de moestuin
 • Hutten bouwen
 • Paarden verzorgen
 • Waterpret
 • Sporen zoeken
 • Natuurschatten verzamelen
 • Vuurtje stoken
 • Spelen met modder
 • Beestjes bekijken.

“Ze stonden een tijdje zwijgend naast elkaar te luisteren naar het gekwetter, het gesuis, gezoem, gezang en gemurmel. In alle bomen, watertjes en struiken zat leven. Overal was het frisse, wilde lentelied te horen.”

Astrid Lindgren, Ronja de Roversdochter

Omgeving

Bosclub Buitengroei vindt plaats in de natuur in Arcen. Hier is een afgeschermd boslandje waar kinderen vrijelijk kunnen spelen en bewegen. De bosrijke omgeving stimuleert beweging en prikkelt de nieuwsgierigheid. Vanuit die intrinsieke nieuwsgierigheid kunnen kinderen hier op ontdekkingstocht gaan. Er zijn allerlei paadjes, er is een moestuin, een vuurplaats, een zandbak, een trampoline en zelfs een voedselbos. Lekker ontdekken en ravotten! 

 • Paadjes
 • Moestuin
 • Vuurplaats
 • Tuinhuis met buitenkeuken
 • Voedselbos
 • Zandbak
 • Trampoline.

“Wat voor weer het ook was, ze moest en zou het bos in.”

Astrid Lindgren, Ronja de Roversdochter

Vies is lekker

Bosclub Buitengroei gaat ook door als het regent, waait of sneeuwt. Elk seizoen nodigt uit tot (nieuw) spel. Van stampen in een regenplas tot sporen maken in de sneeuw. Het kan daarbij gebeuren dat kinderen een beetje nat worden. Dat is helemaal niet erg. Contact met modder, aarde en regenplassen is juist heel gezond. Gezond contact met microben geeft ons immuunsysteem een boost. 

Kinderen bij Bosclub Buitengroei hoeven ook niet bang te zijn om vies te worden. Het doel is niet om vies te worden, maar het doel is ook niet om schoon te blijven. Het gaat om lekker buiten spelen. Heerlijk op blote voeten lopen. Heerlijk met de handen in de aarde wroeten. Heerlijk dammetjes bouwen, kleien met modder, schatgraven. Opgaan in het moment, zonder zorgen over schoon of vies. En thuis lekker onder een warme douche. 

“Ronja mocht net zoveel rondzwerven als ze zelf wilde. Maar eerst vertelde Mattis haar een paar dingen.”

Astrid Lindgren, Ronja de Roversdochter

Veiligheid en risico’s

Bij Bosclub Buitengroei zijn we samen in een vertrouwde omgeving. Toch mogen de kinderen vrij spelen. Daarbij mogen ze zelf nieuwe activiteiten ontdekken en uitproberen. Juist ook avontuurlijke en uitdagende activiteiten die net iets buiten hun comfortzone liggen. Over een boomstam balanceren. Een vuurtje stoken. Een hut bouwen. Soms kunnen ze daarbij een schrammetje of een buil oplopen. Dat is een goede manier om de eigen grenzen te verkennen en verleggen. Juist door een schram of een buil leren kinderen wat hun lichaam aankan. Ze leren hun angsten te overwinnen, en tegelijk leren ze om voorzichtig te zijn.

De kinderen van Bosclub Buitengroei leren spelenderwijs, in hun eigen tempo en op hun eigen manier, waar hun grenzen liggen én die van anderen. Ze zullen groeien in hun verantwoordelijkheidsgevoel en in zelfredzaamheid. Ze leren materialen en hun eigenschappen kennen. Juist door risicovol spelen leren ze risico’s inschatten. En dat alles in een veilige omgeving. Educatief, avontuurlijk, grensverleggend.

“Ronja wist dat zij niet het enige kind op de wereld was. (…) Lovis had gezegd dat er op andere plekken heel veel kinderen waren.”

Astrid Lindgren, Ronja de Roversdochter

Voor wie?

Bosclub Buitengroei is er voor alle kinderen. Drukke kinderen, stille kinderen, verlegen kinderen, extraverte kinderen. Speelt je kind liever binnen? Vind je kind buiten spelen nog spannend? Of houdt jouw kind juist meer van bewegen, ontdekken, ravotten en avonturieren dan van stil zitten? Of voelt je kind zich om welke reden dan ook beperkt, sociaal, fysiek of mentaal? Bosclub Buitengroei is een plek waar jouw kind tot bloei kan komen. Met mijn achtergrond als kinderfysiotherapeut kan ik daarbij extra ondersteuning geven. Ik zie jouw kind. Bij Bosclub Buitengroei kan hij of zij zichzelf zijn. Tegelijkertijd wordt elk kind uitgedaagd om zich te ontwikkelen en zijn grenzen te verkennen.

Waarom Bosclub Buitengroei?

 • Meer bewegingservaring. Spelenderwijs verbeteren de kinderen hun behendigheid, snelheid, evenwichtsgevoel, coördinatie, conditie en algehele motoriek. 
 • Meer waardering voor de natuur. Veel contact met de natuur vergroot de kans dat kinderen zich later willen inzetten voor natuurbehoud. Maak plaats: hier komen de natuurbeschermers van morgen!
 • Meer rust en ontspanning. Bewegen en natuur zorgen beide voor ontprikkeling. Spelenderwijs bewegen in de buitenlucht helpt kinderen dus om prikkels te verwerken en meer tot zichzelf te komen. Juist fijn na een vermoeiende schooldag, en ontspannend naast voetballen of zwemles. 
 • Betere ontwikkeling. Kinderen die twee uur per week of meer in de natuur doorbrengen, zijn gezonder, socialer, veerkrachtiger, creatiever, innovatiever én kunnen zich beter concentreren.
 • Betere gezondheid. Kinderen die vaak spelen met modder of aarde hebben minder allergieën, minder astma en een sterker immuunsysteem. Kinderen die regelmatig in contact komen met de natuur, hebben bovendien minder last van paniekaanvallen, aandachtsstoornissen en obesitas. 

Praktisch

Organisatie

Voor Bosclub Buitengroei hanteer ik geen vaste dagen en tijden. Spontane activiteiten zijn vaak het leukst. Daarom is Bosclub Buitengroei georganiseerd rond een appgroep. Met grote regelmaat nodig ik kind(eren) uit om mee te gaan. Ik vertel daarbij wat we gaan doen. Heeft je kind zin om te komen? Dan mag hij of zij aansluiten. Is er geen Bosclub Buitengroei-activiteit gepland maar vraagt je kind er wel om? Zet het dan in de appgroep. Samen kijken we of er toch een mogelijkheid is.

Eerst een keer kijken

Wil je kind eerst een keertje komen kijken? Dat kan natuurlijk! Kom maar een middagje meedoen om te zien of het wat is. Kriebelt het jou als ouder ook? Is je interesse gewekt? Kom dan zelf ook eens kijken. Neem contact met me op en dan vinden we een geschikte dag.

Kosten

Voor Bosclub Buitengroei vraag ik een vergoeding. Ouders kunnen een 10-rittenkaart kopen. Zo kan je gerust een weekje of een langere tijd overslaan. Net waar je kind behoefte aan heeft. Een 10-rittenkaart kost 110 euro. Dat komt neer op 11 euro per middag. Een losse middag kost 12,50 euro. 

Bring a friend

Komt je kind thuis met een vriendje of vriendinnetje? Willen ze samen naar de Bosclub? Of wil een vriendje of vriendinnetje het een keer uitproberen? Ook vriendjes en vriendinnetjes mogen één keer gratis komen kijken. Daarna kunnen ze gebruikmaken van de 10-rittenkaart van je kind. Neemt een introducee zelf ook een 10-rittenkaart? Dan krijg jij één gratis les!

 • Seizoen Het hele jaar door. Ook als het regent. Ook als het waait. Elk seizoen en elke weersomstandigheid nodigt uit tot (nieuw) spel. 
 • Dagen en tijden Spontaan, via de approep.
 • Kosten Een 10-rittenkaart kost 110 euro. Dat komt neer op 11 euro per middag. Een losse middag kost 12,50 euro. 
 • Kleding Stevige kleren die vies mogen worden en die passen bij het weer. Bij regenachtig weer een waterdicht windjack, een regenjas of een regenpak.
 • Schoeisel Laarzen. Of schoenen die de voet stevig omsluiten en die vies mogen worden. Geen teenslippers. 

Meer informatie? Opgeven?

Wil je je kind opgeven voor Bosclub Buitengroei? Of wil je graag eerst wat meer informatie? Neem contact op en dan kom ik bij je terug.

Wat zeggen ouders?

“Ze beleven de grootste avonturen met jullie.”

Ouder

“Ze is geweldig met kinderen! Suus leert de kinderen veel dingen die met de natuur te maken hebben. Fantastisch voor de kids!”

Ouder

“De kinderen voelen zich meteen op hun gemak. ik merk dat ze bij terugkomst lekkerder in hun vel zitten.”

Ouder

“Ze hebben het thuis over de fantastische activiteiten, zoals het hutten bouwen. Ik merk dat het thuis ook uitlokt tot nieuw spel! Ze vermaken zichzelf makkelijker.”

Ouder